Soms sta je even stil bij wat je anderen leert (evacuatiestoel)

wtc_evacuation_photo

Binnenkort geef ik samen met mijn collega weer een instructie voor de evacuatiestoel in ons pand. Op zich een leuke training, maar wel eenje waarbij je elke keer weer aanloopt tegen het beperkte denken van je collega’s. Nu stond ik nog niet zo lang terug in het 9/11 Memorial en Museum in New York. Het memorial had ik al eens gezien, het museum was net geopend, een indrukwekkend bezoek waarin je letterlijk afdaalde naar de funderingen van het oude WTC gebouw. Over het bezoek zal ik zeker nog een keer een blog besteden, al was het alleen maar omdat het hele verhaal van de aanslag en vooral de hulpverlening die erop volgde mij erg aansprak. Tijdens dit bezoek stond ik op een zeker moment tegenover een evac-chair, een evacuatiestoel die de meeste mensen intussen wel kennen. Ze hangen meestal in een gebouw met meer verdiepingen en worden vooral gebruikt om bij evacuatie mensen via de trap naar buiten te brengen.

Daar werd ik geconfronteerd met het verhaal van een overlevende, iemand die niet zelf de trap kon nemen. En door zijn collega’s maar liefst 69 (ja, je leest het goed negenenzestig) verdiepingen in een evacuatiestoel naar beneden werd gebracht. Doordat zijn collega’s met behulp van een evacuatiestoel een buitengewone daad deden, weet deze man dit nu nog na te vertellen. Het hele verhaal is hier te vinden.

"Survivors' Staircase"

“Survivors’ Staircase”

Wat het verhaal extra bijzonder maakt, is als je je bewust bent van een uniek element van de constructie van de trappenhuizen in het oude WTC gebouw. Natuurlijk had ik de verhalen gehoord, maar ik kon mij nooit goed een beeld maken bij het idee van een dunne trap in zo’n groot gebouw waarin mensen naar beneden evacueerden en hulpverleners in volle bepakking omhoog klommen. Todat ik in dit museum onderaan een van de laatste restanten van vergelijkbare trappen stond en mij realiseerde hoe smal deze trappen eigenlijk waren. Ik heb moeite mij voor te stellen hoe het evacueren van de WTC heeft moeten gaan. In een kleine ruimte waar duizenden gebruikers van de WTC doorheen moesten, waar zeker rook in stond, waar de  hele tijd het ontruimingsalarm was te horen, waar hulpverleners door omheen kwamen en waar zeker de verhalen niet eenvoudig waren. Hoeveel erger moet het zijn geweest nadat de eerste toren naar beneden is gekomen, hoe bewust moeten de 9-11-8mensen toen zijn geweest van hun eigen leven? Midden in dat verhaal tref je dan ineens die gele stoel aan.

Wat ik wel weet is dat ik tijdens de instructies in augustus en september niet alleen aandacht zal besteden aan dit verhaal, maar ook extra zal stilstaan bij het belang van datgeen wat ik ben gaan doen. Iedereen zou in principe moeten kunnen werken met deze evacuatiestoel, maar training blijkt toch elke keer weer belangrijk te zijn. En dat er dan mensen zijn die al tegen 10 verdiepingen opkijken, dan heb ik nu een bijzonder verhaal te vertellen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze website gebruikt cookies (ook van derden), als u op accepteren klikt accepteert u dit gebruik.

Sluiten