Schrijfwijzer bike-team

In het kader van de ontwikkelingen rond het bike-platform heb ik een onderbouwing bij de schrijfwijzer van bike-team opgesteld.

Er zijn (ook binnen het Nederlandse Rode Kruis) meerdere manieren in gebruik om aan het bike-team een naam te geven. In het kader van het op te stellen handboek is hier eenheid aan gegeven en wij hopen dat deze schrijfwijze vervolg gaat vinden binnen het Nederlandse Rode Kruis. Op basis van de geldende regels van de Nederlandse taal* komen wij op de volgende schrijfwijze:
Bij bike-team hanteren we altijd een koppelteken. Gecombineerd met andere verwijzingen, volgt het volgende gebruik:
  • bike-team
  • Rode Kruis-bike-team
  • EHBO-bike-team
  • bike-platform
  • Rode Kruis-bike-platform
Hoewel niet correct, kan in voorkomende gevallen ervoor gekozen worden om met hoofdletters te werken, hiermee komt de benaming sterker naar voren:
  • Bike-Team
  • Bike-Team Haaglanden
  • Bike-Team Fryslân
In de sociale media is het gebruik van hashtags (# ) normaal. Wij hanteren in dit kader de hashtag: #biketeam (het deel na een koppelstreepje valt in de meeste gevallen namelijk weg). Voor de facebook pagina van het platform is gekozen voor ‘Bike-Team Rode Kruis’ omdat het hier om een algemeen platform gaat: De Bike-Team pagina van het Rode Kruis.
Tenslotte is de persoon op de fiets van een bike-team een ‘biker’, maar in het geval van het Rode Kruis altijd gewoon een hulpverlener.
Leuk om te weten, het bike-team is internationaal al niet meer uit het straatbeeld weg te denken en kom je onder diverse benamingen tegen. Denk aan: Bike Emergency Responce Team (BERT), Cycle Response Unit (CRU), Bike-patrol of gewoon bike-team.

*Het gaat hier om een samenstelling tussen een buitenlands woord ‘bike’ met het Nederlands woord ‘team’. Men gebruikt bike in plaats van fiets om nadrukkelijk de verwijzing te maken naar het type fiets dat over het algemeen in gebruik is bij dit soort teams. Om nadrukkelijk onderscheid te maken tussen het Engelse woord ‘bike’ en de fiets is er voor gekozen om een koppelstreepje te gebruiken. – http://wp.digischool.nl/nederlands/home/taalfouten-top-13/het-liggend-streepje/http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/259
Tenslotte komt er in de combinatie met het Rode Kruis een dubbel koppelteken voor, aangezien de huisstijl van het Rode Kruis ervoor kiest om na Rode Kruis in een samenstelling een koppelteken te gebruiken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze website gebruikt cookies (ook van derden), als u op accepteren klikt accepteert u dit gebruik.

Sluiten